Campings in Kroatië - Boek de mooiste campings in Kroatië online!

 

 
 

 

 
 

 

 
 

Vakantie Pag

Het eiland Pag heeft veel weg van een desolaat maanlandschap met veel witte rotsen en kiezels. Op Pag zijn er er ongeveer 8000 inwoners, daarnaast grazen er drie keer zoveel schapen in de omgeving op zoek naar gras. Warme middagen lijken door het gebrek aan schaduw nog heter te zijn dan op andere eilanden. Toch is er op het eiland aardig wat groen te vinden.

Het eiland is dankzij de vele schapen bekend om haar kaas – Paški Sir –, het is een harde pikante schapenkaas (met een smaak tussen oude cheddar en parmezaanse kaas in). De bijzondere smaak komt voort doordat de kazen met een mengsel van olijfolie en as worden ingesmeerd en dan worden gerijpt en door het dieet van de grazende schapen dat uit vele wilde kruiden en zout bestaat dat opgepikt is door wind en is achtergelaten op het groen.
Overigens is zeezout de voornaamste inkomstenbron van Pag.
Een leven zonder zout was op Pag eeuwenlang ondenkbaar.
De productie van zout gebeurt oudsher via het drogen van het zeewater in zoutbaden, deze baden hebben op Pag een oppervlakte van 3 km2, vandaag de dag heeft het vooral een monumentale functie.

Pag stad is cultureel en historisch gezien de belangrijkste stad op het eiland, het ligt halverwege en is de stad van handwerken met kant, zeezout en de beroemde Paški Sir. De Romeinen waren een van de eerste bewoners van de stad, vandaag de dag wonen er circa 2.500 inwoners in Pag stad. De Venetianen stichten in 1434 de hedendaagse Pag stad, de architect Juraj Dalmatinac is de ontwerper van de stad met haar netwerk van nauwe straten aan de zee. De ruïnes van de oorspronkelijke stad Pag liggen 3km ten zuiden van de stad. Circa 20 km ten noorden van Pag stad ligt Novalja, een oorspronkelijk Romeinse nederzetting uit de eerste eeuw na Christus.


Bij Novalja zijn voorts twee populaire stranden gelegen: Strasko beach en Zrce beach. Camping Strasko ligt aan het Strasko strand. Onder jongeren vanuit heel Europa is vooral het Zrce strand een topbestemming, dit strand ligt ongeveer 3 km afstand van Novalja. Op dit populaire strand worden in de zomermaanden vele strandfeesten georganiseerd waar de bekendste DJ's draaien.